İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi

İmplant Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır. Bunlar diş doktorları tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler. Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak iki-üç ay içinde implant çene kemiğine tamamen tutunur. Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamalrı ile de implant yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.

 

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

 

 

İmplant uygulamasının yapılmasının en büyük avantajı implant proteze sahip olmaktadır. Yani hastalar kaybetmiş oldukları dişlerin yerine hemen hemen aynı özellikte olan sabit dişlere sahip olunmaktadır. Kaybedilen dişler yerine yapılan doğru bir uygulama çoğu zaman kendi dişlerinizden daha iyi sonuçlar verebilir. Uzun yıllar implant dişlerin kullanımı mümkün olabilir. Ancak bunların sağlanması için implant uygulamasının uygun koşullarda yapılması gerekir. Hastalar bunlara kendi dişleri gibi bakım yapabilmekte ve sorunsuz şekilde kullanabilmektedir. Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için zamanla eriyecektir. Çekim sonrası yapılacak implantla kemik erimesi azalacak ve sonra da tamamen duracaktır. Bu yüzden kemiğin korunması hastanın implant sayesine elde ettiği önemli bir avantajdır.

 

 

İmplant herkeste rahatça kullanılabilir mi?

Hastalarda implantları yerleştirecek kemik yapısının bulunması halinde (kemik yoksa yapay kemik oluşurulabilir) ve yaraların iyileşmesini engelleyecek sistemik bir hastalığın olmaması halinde, istenildiği kadar implant kullanılabilir. Yerleştirilen vidaların belirli bir boyu ve genişliği bulunmaktadır. Çene kemiği bunları alabilecek kadar uygun genişlikte olmalıdır. Yani başarılı bir implant uygulaması çene kemiğinin durumuna bağlıdır. Ayrıca uygulanan tedavi sırasında ve tedaviden sonra diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. İmplant uygulaması kemik gelişimi tamamlanmamış kişiler için uygun değildir. Bu da genelde 18 yaş civarıdır. Bu yaşdan sonra rahatlıkla uygulanabilir.

 

 

İmplant uygulamasında acı duyulur mu?

Yapılan anestezi uygulaması ile implant tedavisi acı vermeden tamamlanır. Uygulama sonrasında oluşabilecek ağrılar uygun bir ağrı kesici ilaçla giderilebilir. Bu tedavide duyulan acı normal bir diş çekimi sonrasında oluşan ağrı kadardır. İmplant yerleştirildikten sonra 1-3 ay içinde iyileşme sağlanır. Bu süreçte hastalara geçici protezler takılır.

 

İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?

Uygulanan tedavinin tamamlanması hastanın durumuna ve yapılan işlemlerin içeriğine bağlı olarak değişir. Uygulanan operasyon yarım saatte ya da 1-2 saat içinde tamamlanır. Hastaların kemik yapısı ve dişlerinin durumuna göre yaklaşık olarak 1-3 ay sonra kalıcı protezler yerine takılarak tedavi tamamlanır.

 

İmplant temizliğine önem vermek gerekir mi?

Ağız içine takılan yabancı maddelere kendi dişlerinizden daha fazla önem vermeniz gerekir. İmplantlar temizliği kolay olan ve fazla zaman almayan özelliğe sahiptir. İnsanlarda diş sağlığı ve başarılı bir diş tedavisi için en önemli etken ağız ve diş temizliğine verilecek önemdir.Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

 

İmplant üzerine kalıcı protez nasıl yerleştirilir?

İmplant tedavisi sırasında kalıcı protezlerin yerleştirilmesi protezin şekil ve özelliklerine bağlı olarak değişir. Kalıcı protezler bazen porselen protezlerle sabitlenerek yapılır ve hasta kendi dişi gibi protezi kullanır. Bazen de hastanın takıp çıkaracağı şekilde damak protezleri uygulanabilir.

 

İmplant doğal bir görünüm sağlar mı?

 

İmplant uygulamasının doğal bir görüntü vermesi için, implant uygulaması üzerine yapılan porselen dişlere önem vermek gerekir. Özellikle ön dişlere yapılan implant tedavisinde porselen dişlerin kullanılması doğallığı sağlayacaktır. Bunun dışında zirkonyum abautment ve zirkonyumdan yapılan protezlerde ön dişler için tercih edilebilir. Bunlar daha doğal ve estetik bir görüntü verir. Azı dişlerde ise titanyum bazlı abautmentlerle yapılacak protezlerle dayanıklılık sağlanabilir. Azı dişler besinlerin çiğnenmesinde ve öğütülmesinde kullanıldığından, titanyum abautmentli protezler daha uygun görünmektedir.

 

İmplant tedavisinin ömrü kaç yıl olur?

Bu tedaviyi uygulayan doktorun tecrübesi ve tedavi uygulanan hastanın dişlerine ve ağız sağlığına önem vermesi ve sigara kullanımı implant dişin ömrünü belirleyecektir. Ağız sağlığına ve diş sağlığına dikkat edilmezse implantların ömrü uzun olmaz. Uygun koşullarda yerleştirilen implantlar uzun süre hizmet eder. Hastanın kemik oranı değerlendirilip, sürekli olarak kontrol altında tutulması implantın ömrünü uzatacak uygulamalardır. İmplant tedavisinde yapay dişlere sahip olunmaktadır. Uygun şekilde yapıldığında ve iyi bakım uygulandığında ömür boyu kullanılabilirler. İmplantların ömrünü kısaltacak etkenler, doğru bakımın yapılmaması, diş eti hastalıklarının olması ve dişlere özen gösterilmemesi gibi etkenler gelir. Hastaların alkol ve sigara kullanma alışkanlığının olması normal dişlerde olduğu gibi, implant dişlerde de olumsuzluklara neden olacaktır.

 

 

İmplant tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Bu tedaviler uzman diş doktorları tarafından hijyenik bir ortamda uygulanmalıdır. Kötü koşullarda uygulanan implant uygulamasının yan etkilerinin olması kaçınılmazdır. Hastalarda başka sağlık sorunları gündeme gelebilir. Uygun koşullarda yapılmayan implant tedavileri çene kemiğinin direncini düşürmektedir. İmplant tedavisinde amaç en az implant uygulamasıyla en iyi sonuçları almak olmalıdır. Gereğingen fazla sayıda yapılan implant uygulaması hem hastayı yorar, hem de riski arttırır.

 

 

İmplant tedavisi pahalı bir uygulama mıdır?

Bu tedavinin maliyeti hastalar için oldukça önemlidir. Maliyetler ilk bakışta fazla gelse bile, uzun yıllar kullanıldığı ve sağladığı kolaylıklar düşünüldüğünde fazla maliyetli olmadığı görülebilir. Normal porselen diş yapımlarında ileri aşamalarda sorunlar yaşanabilir. Ancak implant tedavisinde iyi bakım uygulanmasıyla yaşam boyu kullanılacak dişlerin sahibi olunabilir.

 

İmplant tedavisi hangi sağlık sorunlarında uygulanamaz?

İmplant tedavisine engel olacak durumların başında diyabetik hastalar gelmektedir. Ancak bu hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırması durumunda implant tedavisi rahatlıkla uygulanabilir. Diyabetik kontrollerini yaptırmayan ya da yetersiz yaptıran hastalarda iyileşme süreleri uzamaktadır. Bu nedenle hastaların özenle kontrol edilmesi gerekir. Aşırı derecede sigara kullanma alışkanlığı olan hastalarda implant tedavisi sırasında iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu yüzden implant tedavisi olmak isteyen hastalar sigarayı tedavi öncesinde bırakmalı ve tedavi sonrasındaki iyileşme döneminde sigara içmemelidir. Bunun dışında kemikleri etkileyen hastalıkları olan ve ilaç kullanan hastalarda doktor kontrolünde implant tedavine başlamalıdır.

Open chat
Powered by