LAMİNE KAPLAMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Lamine diş kaplama, diş üzerinde en az törpüleme ile kaplama yapılan bir kaplama türüdür. Sağlam diş üzerinde ince bir tabaka halinde işlem gerektiren bu kaplama türü, Latincede yaprak kaplama anlamına gelmektedir. Diş üzerinde ufak bir törpüleme yapıldığı için de en koruyucu protez uygulamasıdır.
LAMİNE DİŞ KAPLAMA HANGİ DURUMLARDA YAPILABİLİR?
- Estetik bir gülüşü engelleyen, ön dişlerdeki çarpıklık ve şekil bozukluklarının olduğu durumlarda,
- Herhangi bir darbe ya da bir sebeple kırılmış olan dişlerin onarılıp, eski doğal görüntüsüne kavuşturulmasında,
- Güzel bir gülüş için dişlerin uzatılması istenildiğinde,
- Hiçbir beyazlatma işleminden sonuç alamamış ve koyu renk dişlere sahip olan bireylerde,
- Çürümüş olan ön dişlerde, çürüğün temizlenmesi ve dişte meydana gelen yıkımın düzetilmesi gerektiğinde,
- Diş teli tedavisini estetik kaygılar sebebiyle kabul etmemiş ve dişleri ayrık olan hastalarda,
- Dişlerinin şeklinden ve duruşundan memnun olmayan hastalarda sıklıkla kullanılan bir kaplama çeşididir.
LAMİNE DİŞ KAPLAMA TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Tedavi esnasında yapılacak olan törpüleme adımında hastaya lokal anestezi verileceği için herhangi bir acı ya da ağrı durumuyla çok sık karşılaşılmaz. Kaplama yapılacak olan diş sayısı ve işlem yapılacak dişlerin durumuna göre tedavinin süresi değişiklik gösterebilir. Fakat olağanüstü bir durumla karşılaşılmadığı taktirde 3 seansta hastanın dişlerine yapılan kaplama işlemi tamamlanmış olur.
- İlk adım olarak hastayla konuşulup beklentileri öğrenilir ve bu bir modelleme yapılır. Olası sonuçlar hakkında hastaya bilgi verilir ve gerekli muayene ve kontroller yapılır.
- İkinci seansta, hastaya lokal anestezi verilip, acı durumunun önüne geçilir. Ardından ağız uyuşuk haldeyken kaplama yapılacak olan dişlere törpüleme işlemi uygulanır.
- İşlem yapılacak dişlerin, kaplamalar için ölçüsü alınır.
- Ölçü alındıktan sonra, dişlerin ikinci bir işlem için hazır olması beklenir. Bekleme süresi ortalama olarak 1 hafta kadar sürebilir. Bu süre boyunca dişlerde hassasiyet olması muhtemeldir.
- Dişler ve kalıplar hazır olduktan sonra bir prova yapılır. Kapmaların rengi ve dişlerle uyumlu olup olmadığına bakılır.
- Hasta ve doktor görünüşü onayladıktan sonra yaklaşık 2 saat sürecek olan kaplamaların yapıştırılması işlemine geçilir. Yapıştırma tamamlandıktan sonra hasta tedaviyi tamamlamış olur.
LAMİNE DİŞ FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?
Lamine Diş Fiyatları hesaplanırken öncelikle kullanılacak malzeme kalitesi oldukça önem arz etmektedir. Lamine dişi yapacak olan hekimin tecrübesi, lamine dişin yapılacağı laboratuvar ve lamine kaplama yapılacak diş sayısı fiyat üzerinde etkilidir. Detaylı Bilgi için lamine diş fiyatları yazımızı okumanızı öneririz.
LAMİNE DİŞ KAPLAMA AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Lamine kaplama,diş üzerinde ince bir törpüleme yapıldığı için sağlam dişe zarar verilmez.
- Tedavi süreci kısadır ve uzun ömürlü bir kaplamadır. Kolay kolay aşınmaz ve renk değişimine uğramaz.
- Lamine diş kaplamaları ayrıca bir bakım gerektirmez. Günlük ağız bakımınızı yapmanız, kaplamalarınızı uzun süre kullanmanız için yeterli olacaktır.
- Lamine ışığı geçirdiği için dişlerinizde kaplama varmış gibi değil, kendi dişleriniz gibi doğal bir görünüm olur.
- Çok sert besinler dişlerle kırılmaya çalışıldığı taktirde lamine kaplama zarar görebilir, hatta kırılabilir.
- Tedavi sürecinde ve tedaviden sonra sıcak-soğuk hassasiyetiniz olabilir.
Gülüş Estetiği
Gülüş Estetiği ile İlgili Merak Edilenler
Yapılan araştırmalara göre iki insan ilk kez tanışırken birbirlerinin göz ve ağız çevresini dikkatle gözlemler ve ilk izlenimlerini buna göre oluştururlarmış. Haliyle sağlıklı bir gülüşe sahip olmanız hem insanlarda bırakacağınız izlenimlerin daha güçlü olmasına hem de sağlam bir özgüvene sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Durum böyleyken de günümüzde pek çok insan gülüş estetiği adını verdiğimiz operasyonlar ve uygulamalar serisiyle daha sağlıklı ve estetik gülüşlere sahip olmak için çabalıyor. Zira güzel bir yüzü oluşturan en önemli öğelerden birinin güzel bir gülüş olduğu tartışmasız bir gerçek.
Peki nedir bu gülüş estetiği? Gülüş estetiği en kısa tabiriyle; dişteki ve genel olarak ağız yapısındaki tüm kusurların giderilmesi ve daha sağlıklı görünen, daha estetik bir gülüşe sahip olmak anlamına gelmektedir.
Gülüş Estetiği İçin Dişlere Yapılan Müdahaleler
Bir gülüşün estetik olarak adlandırılabilmesi için dişlerde aranan üç temel özellikten bahsedilmektedir. Bu kurala göre:
- Dişlerin duruşu kusursuz olmalı,
- Herhangi bir diş eksik olmamalı,
- Dişler doğal beyaz renginde olmalı.
Gülüş estetiği sağlamak adına dişlere yapılan uygulamaların tümü de aslında bu üç soruna yönelik.
- Gülüş estetiği talebiyle başvuran hastalara yapılan ilk uygulama dişlerin duruş bozukluklarını kontrol etmektir. Çapraşıklık olarak da adlandırılan dişlerde tespit edilen duruş ve pozisyon bozuklukları mümkünse diş telleri yardımıyla, değilse ortodontik ve cerrahi müdahalelerle düzeltilir.
- Ardından eksik dişler ele alınır ve bu dişler protez ve implant uygulamalarıyla hastaya geri kazandırılır. Tam eksik olmayan fakat şekil bozuklukları bulunan dişlerde diş hekiminin tavsiyesi doğrultusunda (kısa dişler, dişler arasında fazla boşluk olması gibi) kaplama yapılması da uygun görülebilir.
- Son aşamada ise dişlerdeki lekeler temizlenir. Dişler istenen seviyeye gelecek şekilde beyazlatılır ve parlatılır. Bu işlem diş hekimi tarafından gerekli görülürse tekrarlanabilir.
Gülüş Estetiği İçin Yapılan Diğer Müdahaleler
Kusursuz dişlere sahip olsanız dahi bu size sağlıklı ve estetik bir gülüş garantisi vermeyebilir. Zira pek çok vakada çene yapısındaki bozukluklar dişlere kıyasla daha büyük önem arz etmektedir. Çene bozuklukları ikiye ayrılır, genetik olanlar ve zamanla ortaya çıkanlar. Çene yapısında meydana gelen her türlü değişim yüzdeki ifade duruşunu ve dolaylı olarak gülüş estetiğini olumsuz etkileyecektir. Kemik gelişimi tam olarak sonlanmamış olan hastalarda çene kemiği ve eklem yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi daha kolayken, yetişkinlerde karşılaşılan çene bozukluklarının tedavisi çoğu zaman ortopedik ve ortodontik cerrahi ile mümkün oluyor.
Diş etlerinin eşit ve sağlıklı durması da gülüş estetiğinin bir bütün olarak istenen seviyeye ulaşması için önemlidir. Bunun için diş hekimi gerekli görürse eksik kısımları kapatmak için greft uygulaması yapabilir ya da fazla kısımları küçük bir operasyonla eksiltebilir.
Gülüş Estetiği Çeşitleri
Yaygın olarak talep edilen üç temel gülüş çeşidinden bahsedilebilir. Bunlar çekici-estetik gülüş, entelektüel gülüş ve sportif gülüştür. Çekici-estetik gülüşte ön planda olan ön dişlerdir. Bu yapı size daha genç bir gülüş sunar. Entelektüel gülüşte dişlerin üst-alt ve ön-yan dengesi eşittir. Bunun çok daha olgun ve bilge bir gülüş kazandırdığı kabul edilir. Sportif gülüşte ise ortadaki dişler yandaki dişlere kıyasla biraz daha uzundur. Bu da daha aktif bir gülümseme sunar.
Diş Estetiği
Diş estetiği; dişlerin genel görünümünde sorun olması durumunda yapılan bir uygulama türüdür. Dişlerin aynı hizada olması, estetik görünmesi ve aynı zamanda sağlıklı diş yapısına sahip olmak için yaptırılan diş estetiği, hayatın her alanında emin gülüşlere sahip olmayı sağlamaktadır. Diş estetiği yaptırmak için uygulanan yöntemler birbirinden farklıdır. Kişinin ağız ve diş yapısına göre belirlenen yöntemler arasında sıklıkla uygulanan yöntemler şunlardır;
Dişler, sosyal hayatı etkileyen önemli faktördür. Birine hitap ederken, bir yerde sohbet ederken dişlerin kötü veya bozuk görünmesi, estetikliği öldürür. Bu da hayatın çekilmez bir hal almasına neden olur. Hoş bir gülümseme, iletişimin daha sağlıklı kurulmasında son derece etkilidir. Bu nedenle doğuştan dişlerinde problem olmayanlar, ahenk içinde dizilmiş olanlar “çok şanslı” olarak tanımlanırlar. Fakat doğuştan veya farklı etkenlerden dolayı diş yapılarında problem olanlar da bu sorunu çözüme kavuşturabiliyorlar. Diş estetiği uygulaması ile dişler sıralı şekilde dizilebiliyor.
Sosyal hayatta daha etkili bir iletişim kurabilmek ve aynı zamanda karşınızdaki insan ile iletişim kurarken kötü bir izlenim bırakmamak için diş estetiği yaptırmanız son derece etkili olacak ve sizi bu tip olumsuz durumlardan koruyacaktır.
Dental implant, titanyumdan üretilmiş diş köküdür. Titanyum kullanılmasının nedeni insan vücudu ile kısa sürede uyum sağlayabilmesi ve ağızda farklı tatların oluşmasını engellemesidir. Diş estetiği uygulaması yapılırken genellikle tek diş eksikliklerinde uygulanan dental implant, komşu dişlerden herhangi bir şekilde destek alınmadan, çene kemiğine uygulanan implantlar yardımı ile yapılır. Çene kemiğine implantın uygulanmasından sonra 3 aylık bir süre içinde implantın tamamen oturması beklenir. Bu işlemden sonra dişlerin yapılma aşamasına geçilir. Dişlerin tasarımı ve kişinin estetik bir görünüme ulaşması için kişinin istekleri doğrultusunda işlem gerçekleştirilir. Bu işlem ortalama 3 ile 10 gün arasında tamamlanmaktadır.
Tek Seansta Diş Estetiği
Diş estetiği, eskisi gibi uzun süren bir uygulama değildir. Gelişen tıp dünyasının diş hekimlerine sunduğu olanak sayesinde, kişinin diş yapısı ve bozukluk durumuna bağlı olarak bazen tek seansta da diş estetiği tedavisi yapılabilmektedir.
Tek seansta Gülüş estetiği; Lamine Diş Kaplama (yaprak porselen uygulaması), tam seramik köprü uygulaması ve porselen dolgu uygulaması gibi işlemlerdir. Bu tip durumlarda, gelişmiş teknolojinin sunduğu kameralarla diş ölçüsü alındıktan sonra dijital kamera yardımı ile görüntü alınarak 3D olarak bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Dişin görünümü hasta ile doktor arasında kararlaştırıldıktan sonra yeni diş cihaz tarafından özel porselen bloklardan kazınarak işlem tamamlanmaktadır. Bu uygulama sayesinde diş bozukluğu sorunu yaşayan kişiler birden fazla seansa gerek kalmadan istedikleri sonuçlara tek seansla ulaşabiliyorlar.
Diş beyazlatma uygulaması
Dişlerin kötü görünmesine neden olan bir diğer durum ise dişlerin sararması veya orijinal rengini kaybetmesi durumudur. Bu tip durumlarda diş estetiği uygulamaları arasında yer alan diş beyazlatma uygulaması yapılmaktadır. Çay, sigara ve kahve gibi diş renginde sararmalara neden olan durumlar ve mikroskobik boşluklar dişlerin rengini kaybetmesine yani koyulaşmasına neden olmaktadır. Diş beyazlatma uygulamasında dişlere uygulanan preparatlar, dişlerin renk değiştirmesine neden olan durumları ortadan kaldırarak daha estetik ve güzel görünen dişlere sahip olmayı sağlar.
Diş beyazlatma zararlı mı?
Dişlerin rengine göre 1 veya daha fazla seans gerektirebilen diş beyazlatma uygulamasının dişlere herhangi bir zararı yoktur. Tüm bunların yanında özel teknikler sayesinde hastalar, evde kendi başlarına da diş beyazlatma uygulaması gerçekleştirebilmektedir.
DİŞ BEYAZLATMA
Diş Beyazlatma ile İlgili Merak Edilenler
Günlük hayatta çok fazla kahve ve çay gibi dişte renk ve leke bırakacak yiyecek ve içecek tüketen ya da sigara içen insanların sıklıkla dişlerinde meydana gelen sararma ile karşı kaşıya kaldıklarını biliyoruz. Dişlerde lekelerin meydana gelmesinde bunlar gibi daha birçok farklı sebep vardır. Diş beyazlatma işlemi günümüz de oldukça popüler ve tercih edilen bir uygulamadır.
Peki Dişlerinizde Meydana Gelen Sararma Ve Lekelerle Nasıl Başa Çıkıyorsunuz?”
Diş Beyazlatma Nedir?
Çoğu zaman dişlerinizi fırçalamanın yeterli olmadığını düşündüğünüz olmuştur, ama beyazlatma nasıl yapılır, fiyatı nedir gibi sorular beklemenize sebep oluyor olabilir. O halde bu sorulara cevap verelim.
beyazlatma için birçok yöntem vardır, fakat kısa zamanda ve kesin çözüm almak için başvurmanız gereken yöntem bir doktor tarafından yapılacak beyazlatma yöntemidir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Ve Nasıl Yapıldığı Hakkında Bilgi Verelim.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır ?
Diş beyazlatma işleminde ilk adım diş minelerinin temizlenmesidir. Diş minelerinin temizliği ile diş temizliği farklı kavramlardır. Diş minesi temizliğinde, dişin üzerinde bulunan lekeler için bir temizleme işlemi yapılmaz. Diş mineleri temizlendikten sonra, dişinizin üzerinde oluşmuş olan lekeler ve kalıntılar temizlenir. Bu işlem tamamladığında dişlerinizde hassasiyet hissedilmesi normaldir. Beyazlatma süresinde, dişinizde leke oluşumuna sebep verecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, çok sıcak ya da çok soğuk gıdaların dişlerinizle temasını engellemelisiniz.
Beyazlatma nasıl yapılır sorusuna verdiğimiz cevabı özetleyecek olursak, diş üzeri temizlenip, dişin kendi rengi ortaya çıkarıldıktan sonra kimyasallarla hem dişte oluşmuş hassasiyet giderilir hem de dişinizin rengi açılır. Bir seans yaklaşık 1-2 saat kadar sürebilir. Dişlerin üzerine uygulanan kimyasallardan sonra dişlere ışın verilerek beyazlatma seansı tamamlanır.
Diş Beyazlatma Fiyatları Nedir?
Diş beyazlatma fiyatları ise genellikle dişin durumuna ve yapılacak işlemlere göre farklılık gösterir, fiyat aralığı ise gideceğiniz doktora da bağlı olarak değişmektedir. Az önce de dediğimiz gibi beyazlatma yöntemi, nasıl ve ne ile beyazlatma işleminin yapılacağı gibi birçok faktör fiyatı etkiliyor. Bu sebeple diş beyazlatma işlemi yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorunuz ile temasa geçip yaptırmak istediğiniz işlemle ilgili fiyat almanız faydalı olacaktır.
Gülüş Estetiği ile ilgili tüm merak ettiklerinizi uzman doktorlarımıza sorabilirsiniz.
Diastema Tedavisi
Diastema Nedir ?
Diastema dişlerin arasında olması gerekenden çok daha fazla veya orantısız boşluklar olması durumuna verilen addır. Genellikle dişlerin genetik olarak fazla küçük olmasından veya çenenin genetik olarak fazla büyük olmasından kaynaklanır. Bu gibi doğal sebeplerin yanı sıra kazalar, yaralanmalar, diş kayıpları da diastema ile sonlanabilir. Halk arasında aralıklı diş denilen bu durum daha çok estetik bir sorun olarak görünse de fonksiyonel olarak da sorun teşkil etmektedir. Bonding uygulaması ile hızlı bir çözüme aynı gün kavuşmanız mümkündür.
Diastemanın hastaya yaşattığı en büyük zorluk estetik açıdan problemli bir görünüşe sahip olmaktır. Ancak bunun yanı sıra araları açık olan dişler sağlık açısından da belirli sorunlara yol açabilmektedir. Diastema
Diastema Tedavisi (Aralıklı Diş)
Diastema (aralıklı diş) yani diş açıklığı hastalığında kullanılacak tedavinin belirlenmesinde önemli olan faktör dişler arasındaki mesafedir. Diş açıklığı mesafesi göz önünde bulundurularak yaygın olarak uygulanan 3 farklı tedavi yöntemi mevcuttur.
- Kompozit Veneer (Kompozit Bonding): Dişler arasındaki mesafenin minimuma yakın olduğu hafif vakalarda ve yine hafif ön diş kırıklarında sık kullanılan basit bir yöntemdir. Macun kıvamında bulunan kompozit materyal, uzman diş hekimi tarafından boşluğu oluşturan dişleri kaplayarak büyütmek için kullanılır. Pratik bir yöntemdir ve çoğu zaman tek bir seansta çözüme kavuşulur. Diğer yöntemler kıyasla biraz daha hassastır, kompozit veneer ile onarılan dişleri korumak gerekir.
- Porselen Lamina (Yaprak Porselen): Hafif – orta diş açıklığında ve orta derece diş kırıklarının iyileştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde diş tamamen kesilmez ve yalnızca uygun miktarda törpülenir. Ardından yapıştırılacak laminalar kalıplanır ve dişe tam oturacak hale getirilir. Son aşamada ise hazırlanan laminalar dişin üzerine güçlü kimyasala yapıştırıcılarla tutturulur. Kompozit Veneer yöntemine kıyasla 2 – 3 kat daha uzun sürse de daha sağlam bir çözüm sunmaktadır.
- Ortodontik Tedavi ve Tam Diş Protezi: İleri derece diş açıklığı ve kapanış bozukluğu söz konusu olduğunda uygulanması uygun yöntemlerdir. Bozukluğun sebebine bağlı olarak çeneyi ve ağız yapısının genelini ilgilendiren ameliyatlara başvurulabilir. Diğer yöntemlerle tedavisi çok zor olan açıklıklarda veya dişlerin büyük bir kısmının aralıklarla kaybına sebep olan durumlarda ise tam diş protezi diastema için bir çözüm önerisi olarak sunulabilir. Diğer iki yönteme kıyasla çok daha zahmetlidir.